- Ei
Ingrediёnten
- 2 x 250 g eiwitten van vrije uitloop eieren
- 2 x 500 g basterdsuiker
- 2 x 2 kl maïzena
- 2 x 2 kl witte wijnazijn
- 2 x 1 kl vanille-extract
- 500 g gemengde diepvriesbessen
- 1/4 cup basterdsuiker
- 1 citroen, sap
- 60 ml water
- 500 ml opklopbare room
- 1 kl vanille-extract
- 2 el bloemsuiker, gezeefd
- Bessen
- 4 x Le Creuset bakplaten
- bakpapier
- elektrische klopper
- spuitzak
- stervormige spuitmond (826)
- Le Creuset siliconen spatel
-
Bereidingswijze
-
1Bereid de platen en de sjablonen voor: Bekleed 4 bakplaten van 31 cm uit de sterkere antiaanbaklaagcollectie met bakpapier. Teken de volgende cirkels op de bakplaten:
-
2Plaat 1 – cirkel van 28 cm diameter
-
3Plaat 2 – cirkel van 22 cm diameter
-
4Plaat 3 – cirkel van 14 cm diameter en van 10 cm diameter
-
5Plaat 4 – cirkel van 18 cm diameter en van 6 cm diameter
-
6Maak eerst 2 aparte porties meringue. Klop de eiwitten met een elektrische klopper met eiwitgardes tot zachte pieken. Klop geleidelijk aan de basterdsuiker erbij, een eetlepel per keer. Blijf kloppen tot het mengsel dik en zacht is en niet langer korrelig
-
7Zeef de maïzena over de meringue en voeg de azijn en de vanille toe. Klop nog 5 à 10 seconden verder tot alles gemengd is.
-
8Neem de meringue uit de mixer, reinig de kom en de garde en herhaal het proces om een tweede portie te maken.
-
9Spuiten: bevestig het bakpapier op iedere plaat met een kleine toefje meringue in ieder hoek.
-
10Lepel wat meringue in elke cirkel (behalve de kleinste van 6 cm). Spreid de meringue uit met een paletmes zodat er een gelijkmatige laag van ongeveer 1 ½ cm ontstaat.
-
11Zet een spuitstuk op de spuitzak en vul hem met meringue.
-
12Spuit eerst een wolkje meringue in de cirkel van 6 cm, dit wordt de top van de boom.
-
13Spuit dan rond elke meringuecirkel toefjes meringue in kleine opwaartse bewegingen om het effect van een dennenboom te creëren.
-
14Bak de meringues op 120 °C/ 100 °C heteluchtoven/ gasoven stand ½ gedurende 30 minuten, zet dan de oven op 100 °C en bak verder gedurende 1 ½ à 2 uur tot de meringue volledig droog is. Zet de oven af en laat de meringue in de oven afkoelen. De schijven kunnen tot 1 week in een luchtdichte bewaardoos bewaard worden.
-
15Bessenmoes: doe alle ingrediënten in een Le Creuset steelpan en laat sudderen tot er een dikke moes ontstaat. Je kan de bessenmoes nog in de blender malen voor een gladdere consistentie. Kan tot 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaard worden.
-
16Slagroom: klop de room op in zachte pieken en meng er dan voorzichtig de vanille en de gezeefde bloemsuiker door. Gebruik onmiddellijk.
-
17Om de pavlova samen te stellen, plaats de grootste schijf op een taartvorm met voet van Le Creuset, strijk er een laag slagroom over en een tweetal lepels bessenmoes, gevolgd door de volgende schijf en ga zo door tot je een mooie toren hebt. Werk af met enkele bessen.