Chocolade-noga met frambozen en munt

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Eenvoudig Eenvoudig
BEREIDINGSTIJD
Meer dan 2 uur Meer dan 2 uur
PORTIES
4-6 4-6
Chocolade-noga met frambozen en munt
Deze fruitige chocolade-noga met krokante amandelen is een leuk zelfgemaakt geschenk voor de kersttijd. In stukjes gesneden kan het dienen als zoetigheid om de maaltijd af te sluiten. En mooi verpakt is het een welkom geschenk voor vrienden en familie.
INGREDIЁNTEN
  • Chocolade
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 150 g hele gepelde amandelen
  • 400 g pure chocolade (minimum 65% cacaobestanddelen)
  • 12 muntblaadjes
  • 50 ml neutrale olie
  • 1 snuifje zout
  • 150 g frambozen
  • Bereidingswijze

  • 1
    Rooster de amandelen in een droge pan tot ze goudbruin worden. Roer ze af en toe om zodat ze niet aanbranden. Reserveer en laat afkoelen.
  • 2
    Breek de chocolade in stukken en hak de muntblaadjes fijn. Laat ze samen smelten in een hittebestendige kom geplaatst boven een waterbad en roer af en toe. Zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt, anders verbrandt de chocolade.
  • 3
    Klop de olie door de chocolade met een garde. Roer er dan het zout onder.
  • 4
    Vet een bakplaat lichtjes in met boter of olie en bekleed vervolgens met boterhampapier of bakpapier. Het papier zal aan de bakvorm blijven plakken. Zorg ervoor dat het papier uitsteekt aan twee tegenoverstaande zijden. Zo kunnen deze uiteinden als "handvatten" dienen om de chocolade te ontvormen.
  • 5
    Verdeel vervolgens de amandelen over de bakplaat en giet daar de chocolademengeling over. Klop een paar keer met het blik op het aanrecht en beweeg het heen en weer om de chocolade goed te verdelen en opdat er geen luchtbellen ontstaan.
  • 6
    Snij nu de frambozen in de lengte in twee en druk ze in de chocolade.
  • 7
    Laat de chocolade op een koele plek gedurende ong. 4 uur volledig afkoelen.
  • 8
    Neem nu de chocoladeblok met behulp van de bakpapieren handvatten uit de vorm. Snij met een scherp mes in grote stukken van verschillende vormen. Pak de stukken in aluminiumfolie, boterhampapier of vershoudfolie in en bewaar ze in een doos in de koelkast.
 
Deze chocolade bevat verse frambozen en moet daarom koel bewaard worden en binnen enkele dagen worden opgegeten. Om ze tot een week te bewaren kan je de verse frambozen vervangen door gevriesdroogde.
Om de muntsmaak te versterken kan je een koffielepel muntextract toevoegen aan de gesmolten chocolade. Let op, wees spaarzaam met het muntextract.
Om het afkoelen te versnellen kan de chocolade ook in de koelkast gezet worden, maar dan verliest hij zijn glans.
 
 
Le Creuset