
Een klassieker maar altijd een favoriet, de chocolade lava cake is vaak een indrukwekkend dessert door de vloeibare kern. Dit lava cakeje met zeezoutkaramel is geïnspireerd door Bretagne, waar het befaamde fleur de sel zout vandaan komt.
INGREDIЁNTEN
- Bloem
Ingrediёnten
Bereidingswijze
Ingrediёnten
Voor de zeezoutkaramel:
- 150 g fijne suiker
- 2 el water
- 200 ml slagroom
- 80 g gezouten boter, in blokjes gesneden
- 2 tl zeezout (fleur de sel)
Voor de chocoladefondant:
- 4 middelgrote eieren
- 80 g fijne suiker
- 50 g tarwebloem, gezeefd
- 100 g pure chocolade (minimum 70% cacao)
- 100 g ongezouten boter
Om in te vetten:
- 20 g boter
- 2 el bloem, om te bestuiven
-
Bereidingswijze
-
1Maak eerst de karamel zeezout, doe de suiker en het water in een steelpan en zet deze 4-5 minuten op een middelhoog vuur. Haal de pan van het vuur wanneer de siroop een mooie gouden karamelkleur krijgt. Giet de room er voorzichtig bij – de caramel zal wat borrelen – en meng met een silicone spatel. Werk de karamel af door de boter en het zeezout toe te voegen en laat het geheel afkoelen.
-
2Warm de oven voor op 230 °C/ 210 °C heteluchtoven/ gasoven stand 8.
-
3Maak het chocoladebeslag door de eieren en de suiker 3 minuten lang krachtig te kloppen tot een luchtig, schuimend geheel. Voeg voorzichtig de bloem toe.
-
4Smelt de chocolade en de boter in een kom in de magnetron (gedurende 2 minuten op 600 W) of au bain-marie. Laat dit mengels enkele minuten afkoelen en voeg deze toe aan het schuimend geheel en meng voorzichtig tot een zijdezacht glanzend beslag ontstaat.
-
5Vet de ramekins in met boter en bestuif ze met wat bloem. Verdeel het chocoladefondantbeslag over de 4 ramequins en giet 1 eetlepel zeezoutkaramel in het midden.
-
6Bak gedurende 8-10 minuten gaar in de voorverwarmde oven en laat een minuut afkoelen voor het serveren. Bon Appétit!