Brioche

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Meer dan 2 uur. Meer dan 2 uur.
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
6-8 6-8
Brioche
Brioche, een kruising tussen gebak en brood, is een Frans brood dat rijk is aan ei en boter, waardoor het een mals kruim krijgt. Dit recept is goed voor 8 ‘pull-apart’-broodjes die op hun lekkerst zijn met boter en jam.
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 50 ml melk
  • 20 g suiker
  • 4 extra grote eieren
  • 350 g bloem plus extra om te bestuiven
  • 6 ml zout
  • 10 g gedroogde gist
  • 180 g zachte boter
  • Eistrijksel
  • Bereidingswijze

  • 1
    Warm de melk voorzichtig op met de suiker, haal van het vuur en laat afkoelen tot het mengsel lauw is.
  • 2
    Klop de eieren los en voeg ze toe aan het melkmengsel.
  • 3
    Zeef de bloem en het zout samen; meng de gedroogde gist erdoor.
  • 4
    Voeg het eiermengsel toe en doe het in de mixer om een deeg te vormen met behulp van een platte menghaak.
  • 5
    Vervang de platte menghaak door een deeghaak en kneed tot een glad en elastisch deeg. Dit duurt minimaal 10 minuten.
  • 6
    Klop de boter geleidelijk in stukken van 15 g; wacht tot elke toevoeging volledig is opgenomen voordat het volgende stukje wordt toegevoegd. Blijf nog 5 minuten kneden nadat alle boter is toegevoegd. Het deeg moet volledig glad, elastisch en zeer glanzend zijn.
  • 7
    Dek af met huishoudfolie en zet een nacht in de koelkast om te gisten.
  • 8
    Rol de volgende dag het deeg uit. Rol het deeg uit tot een blok en verdeel het in acht stukken van gelijke grootte. Rol elk stuk deeg in ronde balletjes. Leg de balletjes op de bodem van de Le Creuset Broodpan, bestrijk ze licht met eistrijksel, dek af met het deksel en laat rijzen tot ze in omvang zijn verdubbeld (ongeveer 1 uur).
  • 9
    Zet ze in een voorverwarmde oven op 210 °C (200 °C hetelucht) en bak gedurende 20 minuten. Verwijder het deksel, verlaag de temperatuur tot 180 °C (170 °C hetelucht) en bak nog 15-20 minuten tot de brioche egaal bruin is.
  • 10
    Laat vijf minuten afkoelen, haal uit de Broodpan en laat verder afkoelen op een rooster.
  • 11
    Dien warm op met boter en jam.