- Fruit
Ingrediёnten
- 1 grote Elstar-appel (400 g), geschild, ontdaan van het klokhuis en in blokjes gesneden
- 1 citroen, sap en ½ zeste
- 4 tl zachte tijmblaadjes
- 100 g blonde rietsuiker
- 4-6 zoete appels (naargelang de grote), geschild, ontdaan van het klokhuis en in fijne schijfjes gesneden
- 150 g ongezouten boter, koud en in kleine blokjes gesneden
- 300 g tarwebloem, plus extra om te bestuiven
- Een flinke snuif zout
- Ongeveer 100 ml ijswater
- 75 g ongezouten boter, zacht
- 75 g blonde rietsuiker
- Een snuifje zout
- 2 eieren, losgeklopt
- 75 g gemalen amandelen
-
Bereidingswijze
-
1Maak eerst het deeg. Meng in een kom de boterblokjes met de bloem en het zout. Voeg dan een beetje ijswater toe, zodat het deeg een geheel wordt met grote klonten boter erin.
-
2Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak, doe dit in een beweging weg van het lichaam af. Rol het deeg tot een rechthoek van 1 cm dik. Sla de twee korte uiteinden naar het midden toe zodat ze elkaar overlappen. Draai het deeg een kwart en herhaal het rol- en vouwproces nog drie keer.
-
3Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het gedurende 30 minuten rusten in de koelkast. Haal het deeg uit de koelkast en herhaal het vouwproces nog drie keer. Wikkel het deeg terug in plastic en plaats het in de koelkast om af te koelen.
-
4Zet de blokjes Elstar-appel in een pan met de citroenzeste, de helft van de tijmblaadjes en 75 g suiker. Voeg 1 eetlepel water toe, dek de pan af en kook op een laag vuur. Roer regelmatig tot de appelblokjes opgelost zijn en er een dikke, licht doorschijnende moes ontstaat. Dit duurt ongeveer 25-30 minuten. Schep in een kom, laat het afkoelen en plaats dan in de koelkast.
-
5Voor de frangipane, klop de boter, fijne suiker en het zout tot een lichtgele, luchtige crème. Voeg de eieren en de gemalen amandelen toe en roer tot alles gemengd is.
-
6Warm de oven voor op 190 °C/ 170 °C heteluchtoven/ gasoven stand 5. Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak tot ongeveer 4-5 mm dik. Gebruik een vierkante braadslede van 26 cm met anti-aanbaklaag voor een optimaal resultaat, bekleed de braadslede met het deeg en snijd het teveel aan deeg af. Gebruik een bot mes om het deeg 2 cm van de kant in te snijden, maar snij het deeg niet door.
-
7Verdeel de frangipane over het deeg tot aan de randen. Verdeel nu de koude appelmoes gelijkmatig over de frangipane.Schik de appelsneetjes dakpansgewijs over de puree, van de ene kant naar de andere tot ze allemaal op zijn.
-
8Bak de taart gedurende 30-40 minuten, of tot het deeg gerezen en krokant is en de appels zacht en goudbruin zijn.
-
9Strooi er de overgebleven blaadjes tijm over en laat de taart gedurende 15-20 minuten afkoelen. Bon Appétit!