Stoofpotje van knolselder en prei

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Meer dan 1 uur Meer dan 1 uur
BEREIDINGSTIJD
Binnen 2 uur Binnen 2 uur
PORTIES
4 4
Stoofpotje van knolselder en prei
Een heerlijk stoofpotje gemaakt van groenten uit het herfstseizoen, met een verrassende hoofdrolspeler, de knolselder. Een groenten die niet zo snel uit het vers schap gepakt wordt en daar wordt de grootste fout gemaakt. De knol heeft een zoete aardse smaak met een mix van hazelnoot. Combineer dit met prei, witte bonen en Orzo pasta om op een herfstige dag lekker op te warmen.
INGREDIЁNTEN
  • Groenten
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 1 middelgrote knolselder
  • 100 ml olijfolie
  • 1 ui, in dunne halve ringen
  • 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
  • 4 laurierblaadjes
  • ½ bosje verse tijmblaadjes
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 middelgrote prei, gewassen, ingesneden en in rondjes van 1 cm gesneden
  • 1 blik van 400 g cannellinibonen, uitgelekt
  • 75 g orzo-pasta
  • 1 bosje peterselie, blaadjes geplukt en gehakt
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Parmezaanse kaas geraspt, ter garnering
  • Bereidingswijze

  • 1
    Leg de knolselder op een grote snijplank en gebruik een groot en scherp koksmes om de taaie schil van de knol weg te snijden. Snijd het geschilde stuk in blokjes van 3-4 cm.
  • 2
    Zet de Provençaalse sauteerpan op het vuur, voeg een beetje olijfolie toe en warm deze langzaam op vanaf de laagste stand tot middelhoog vuur. Bak de ui en knoflook met een beetje peper en zout voor 6-8 minuten.
  • 3
    Voeg nu de knolselder, laurier en de tijm toe en laat het geheel 10 minuten bakken. Roer regelmatig door.
  • 4
    Giet de groentebouillon erbij en voeg de prei en de bonen toe. Roer goed door en zet het vuur laag. Laat alles 25-30 minuten zachtjes koken met de deksel erop.
  • 5
    Roer nu de Orzo pasta erdoor en laat alles met de deksel erop nog 20 minuten koken. Controleer tussendoor of de groenten niet uitdrogen, voeg dan beetjes bouillon toe.
  • 6
    Schep de peterselie erdoor en breng op smaak met peper en zout. Laat alles 10 minuten rusten voor het serveren. Garneer eventueel met de Parmezaanse kaas. Bonne Appétit!
 
Groentegerechten zoals deze verdienen veel kruiden om echt te schitteren. Gebruik veel verse kruiden en breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper.
Bewaar de resten van de schoongemaakte groenten en trek er een heerlijke groentebouillon van. De resten kunnen tijdelijk in de vriezer bewaard worden, voor als er niet genoeg is voor een bouillon. Preitoppen, wortelschillen, uienschillen en kruidenstelen zijn allemaal ideaal.
Orzo-pasta is niet veel groter dan een rijstkorrel. Het voegt karakter toe aan deze stoofpot en body. Staat er nog een andere pasta in de kast? Dan kan deze net zo goed.
 
 
Le Creuset