- Bloem
Ingrediёnten
- 225 ml lauwwarm water
- 225 g volkoren roggemeel
- 40 g voordeeg (starter)
- 300 g kruimige aardappelen
- 450 g zuurdesem
- 300 g roggemeel (type 1150)
- 250 g tarwebloem (type 550)
- 15 g zout
- 160 ml lauwwarm water
-
Bereidingswijze
-
1Voor de zuurdesem: meng in een grote glazen pot het volkorenmeel met het water en de zuurdesemstarter en laat afgedekt 14-18 uur lang fermenteren bij 22-25°C. Verwijder vóór het bakken opnieuw 40 g zuurdesem als nieuw uitgangsmateriaal.
-
2Kook de aardappelen 20 tot 25 minuten lang tot ze zacht zijn. Schil, pers door een aardappelpers en laat afkoelen.
-
3Voeg de bloem, de aardappelen, de zuurdesem, het zout en het water toe en kneed het deeg lichtjes. Kneed het deeg niet te hard of te lang; anders komt er te veel zetmeel uit de aardappelen en zal het broodkruim niet goed uitpakken.
-
4Laat het deeg 20 minuten lang rusten in een afgedekte kom. Vouw het deeg vervolgens dubbel, plaats het in een royaal met bloem bestoven rijsmand (of een kom bekleed met een met bloem bestoven keukenhanddoek) en dek het af op een warme plaats. Laat het rijzen tot het ongeveer verdubbeld is in volume. Dit kan 2 tot 5 uur duren.
-
5Verwarm de gietijzeren Le Creuset Broodoven ongeveer 20 minuten voor in de oven op 250°C. Keer het gerezen deeg voorzichtig in de bodem van de Broodoven en bak 35 minuten lang met de deksel erop. Verwijder het deksel en bak nog 8-10 minuten onbedekt. Haal het brood eruit en laat afkoelen op een rooster.