
Deze met gember verrijkte fool is lekker licht en zacht en heeft een aangenaam neon uiterlijk. Een ‘Fool’ heet zo omdat het eruitziet als veel werk, maar eigenlijk is het in een handomdraai gemaakt. Het houdt je als het ware voor de gek. Het is moeilijk om een dessert te bedenken dat ik liever eet. De rabarber geeft het een welkome scherpte en een felroze accent. Met veganistische room is het erg lastig om echt zachte pieken te kloppen, maar klop het gewoon zo veel als u kunt. – Anna Jones
INGREDIЁNTEN
- Zuivelproducten
Ingrediёnten
Bereidingswijze
Ingrediёnten
VOOR DE RABARBER
- 2 rabarberstengels, in dunne plakjes gesneden (zie hieronder voor alternatieven)
- 1 volle el fijne kristalsuiker
VOOR DE FOOL
- 300 ml veganistische room of een mengsel van mascarpone (ongeveer 23,5 gr) en slagroom (ongeveer 46,5 gr)
- 100 ml dikke Griekse of kokosyoghurt
- 6 bolletjes stemgember, 4 fijngehakt en 2 in dunne plakjes, plus 1 el stroop uit de pot
- De zeste van ½ onbespoten citroen
Seizoensvariaties
- Aardbeien, rauw, in schijfjes gesneden
- Frambozen, rauw, geplet
- Peer, rauw, in dunne plakjes gesneden
- Pruimen, gekookt met een beetje suiker
- Kruisbessen, gekookt met een beetje suiker
-
Bereidingswijze
-
1Oventemperatuur: 190 °C, 375 °F, gas op stand 5.
-
2Kook de rabarber en suiker gedurende 2 minuten in een pan, totdat de sappen de suiker in een roze stroop veranderen, maar de rabarber nog steeds zijn knapperigheid behoudt. Zet 20 minuten opzij om in de pan af te koelen.
-
3Klop de room of veganistische room totdat er bijna zachte pieken ontstaan en spatel dan de yoghurt erdoor.
-
4Voeg de fijngehakte gember toe en roer deze erdoor met de gemberstroop en de citroenzeste. Roer als het is afgekoeld de helft van de gekookte rabarber door de room.
-
5Verdeel de fool gelijkmatig over 4 Le Creuset Ramekins, bestrooi met de resterende in dunne plakjes gesneden gember en de rest van de rabarber.
-
6Tip van de kok: U kunt de hoeveelheid suiker aanpassen aan de zoetheid van het fruit.